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DISTINGUISING IN-KIND LOANS, DEBT, AND PLEDGES 

 
The Public Disclosure Commission enforces the campaign disclosure provisions and 
contribution limits found in RCW 42.17A and Title 390 WAC.  This interpretative 
statement is intended to guide campaigns with respect to reporting in-kind loans, debt 
and pledges. 
 
The purpose of this section is to distinguish the difference between an “in-kind loan” 
and a “debt.” “Pledges” are also addressed.  Contribution limits apply to in-kind loans, 
but not debts because an in-kind loan is an in-kind contribution for which the contributor 
has asked to be repaid.  While the value of an in-kind loan is “owed” to the contributor, 
based on the terms of the loan agreement, it is not considered a “debt,” which is 
incurred when the campaign purchases goods or services from a vendor who is selling 
goods or services in the normal course of business.  If a vendor no longer wants to be 
repaid, the value of the goods or services provided to the campaign must be 
recharacterized as an in-kind contribution, subject to any applicable contribution limits.  
   
 
 

https://app.leg.wa.gov/RCW/default.aspx?cite=42.17A.005
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.125
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.235
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.240
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.405
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.410
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.420
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.445
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A.560
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-05-210
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-05-235
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-05-245
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-05-400
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-16-041
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-16-042
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-16-207
https://app.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-16-226
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-16-245
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390-37-300
http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=42.17A
http://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=390


PDC Interpretation 12-01 
Page 2 
 
 
Debt 
 
A campaign will ordinarily incur a debt if it places an order or receives an invoice in the 
normal course of business from a vendor for the purchase of goods and services.  The 
debt is reportable as an expenditure.  
 
The term “expenditure” includes a promise to pay for a good or service.  RCW 
42.17A.005 (23).  A debt is incurred when: 

(1)  The candidate, campaign treasurer, campaign official, or campaign agent 
or principal decision maker, or campaign volunteer authorized by any of 
the above, places an order for goods or services, or otherwise obligates 
itself to a vendor; 

(2) The vendor is in the business of selling the goods or services provided to 
the campaign; and  

(3) The vendor makes those services available to the campaign in its usual 
course of business. 

 
Campaign debts are not considered contributions and are not subject to contribution 
limits.  However, campaign debts that are forgiven by the vendor become contributions 
from the vendor and are subject to contribution limits. If the vendor gives the campaign 
preferential treatment, such as extending favorable credit for the repayment of the 
amount owed, so long as payment is still expected within a reasonable and definite time 
period, the underlying expenditure will continue to be reportable as a debt until repaid, 
but the value of the credit extension must be reported as an in-kind contribution. 
 
Campaign debt must be timely and accurately disclosed on a C-4 report, Schedule B.  
RCW 42.17A.240(8); WAC 390-05-245.  Instructions for reporting debt are provided 
under WAC 390-16-042.   
 
In-Kind (Non-Monetary) Contributions & Loans 
 
The term “contribution” is defined broadly and includes not only monetary contributions, 
but also in-kind contributions which involve goods and services being contributed or 
loaned by a person to assist a campaign or a political committee.  See RCW 
42.17A.005(16) and WAC 390-05-210.  
 
In-kind contributions include but are not limited to donated items such as campaign 
office space, computers, auction items, and services such as printing, campaign 
consulting, and website development.  The contributor may or may not be the person 
ultimately providing the goods or services.  For example, in-kind contributions may 
include paying a vendor on behalf of the campaign for goods or services.  A business 
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owner also may contribute employee services to assist a campaign during work hours, 
which would report be reportable as in-kind contributions. 
 
The dollar value for in-kind contributions is based on the “fair market value” of each 
item or service donated to the campaign.  See WAC 390-05-235 and 390-16-207.  In-
kind contributions are subject to contribution limits.  A candidate whose name appears 
on both the primary and general election ballots is prohibited from receiving general 
election in-kind contributions prior to the primary election being held.  A general election 
in-kind contribution may not be received and used for the primary election if to do so 
would cause the contributor to exceed the primary election contribution limit.  WAC 390-
37-300.  
 
An in-kind loan occurs when a person procures goods or services on behalf of the 
campaign with the expectation of reimbursement at a later date.  The loan must be 
recorded in writing and executed at the time the loan is made in order to qualify for 
repayment by the campaign, and the loan documentation is maintained as part of the 
campaign’s books of account. See PDC Interpretation No.14-01. 
 
The campaign must timely and accurately report both the in-kind contribution and the 
in-kind loan on a C-4 report, Schedules B and L, respectively, including the disclosure 
of all required information about the contributor.  The in-kind loan must be reported on 
the Schedule L until it has been repaid.  Once the loan is repaid, it is no longer treated 
as contribution and does not count against the contribution limits.  If the loan is forgiven, 
however, then it continues to be reportable as a contribution. 
 
A candidate’s out-of-pocket expenditures are treated as in-kind contributions if the 
campaign does not repay the candidate within twenty-one days of the expenditure. The 
candidate may qualify for repayment after the twenty-one day period as an in-kind loan 
only if the candidate had executed a loan agreement before the period expired.  
Repayment of in-kind loans made by the candidate, when combined with other loans 
repaid to the candidate, may not exceed $6,000 per election.  RCW 42.17A.445; WAC 
390-05-400 and 390-16-226.1 
  
 
 
 
 
 
 
 
                                                           
1 At the beginning of even-numbered years, the Commission adjusts the candidate loan repayment limit in 
accordance with RCW 42.17A.125.  See WAC 390-05-400. 
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Comparative Examples: 
 

Candidate X is an employee of a public relations firm and is seeking to produce a 
campaign flyer. 

In-kind contribution In-kind loan Debt 
Candidate X asks the 
firm’s graphic artist to 
design a campaign logo. 
The firm donates the 
graphic artist’s time to the 
campaign.  No payment is 
expected. 

The firm permits Candidate 
X to use the office copy 
machine for the candidate’s 
campaign, with the 
expectation that Candidate 
X will reimburse the firm for 
the cost of the paper, or 
per-use copy fee. The firm 
does not ordinarily provide 
copy services for its 
customers.  
 
NOTE: If the firm had 
previously made a 
contribution to the 
candidate, and the loan 
amount would exceed the 
contribution limit, then the 
campaign must repay the 
firm promptly and report the 
payment as an expenditure. 
 

Candidate X enters into the 
firm’s standard contract to 
pay for the firm’s graphic 
artist’s services and is not 
treated differently from any 
other client. 
 
NOTE: If the firm provides 
preferential payment terms 
not ordinarily granted to 
other customers, such as 
extended repayment 
period, then the value of 
such preference is 
reportable as a 
contribution.  
 
 

Reporting: 
C-4, Schedule B, 
reported at the end of the 
period in which the staff 
time was donated. 

C-4, Schedules B (part 1) & 
L, reported at the end of 
the period in which the time 
was donated and on 
subsequent Schedules L 
until reimbursed. 

C-4, Schedule B (part 3), 
reported at the end of the 
period in which the contract 
was signed and on 
subsequent Schedules B 
until paid. 
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PLEDGES 
 
A pledge is a promise from a contributor to make a future contribution to the campaign. 
A pledge may be written or verbal and for monetary and/or in-kind contributions.  To be 
considered a pledge for purposes of reporting requirements and contribution limits, the 
promise must be for a specific amount if a monetary pledge or for specific goods or 
services if an in-kind pledge and the contributor must intend to pay the pledged amount 
in its entirety.  A pledge is a form of contribution and thus subject to contribution limits.  
RCW 42.17A.005(16).  The pledged amount, when combined with other contributions 
from a contributor, may not exceed the contribution’s limit. 
 
Once received, a pledge must be timely and accurately disclosed as a contribution on a 
C-4 report, Schedule B.  RCW 42.17A.240; WAC 390-16-041.  Once a pledge has 
been redeemed it is no longer disclosed on the C-4 report.  As pledges are redeemed, 
the payments or goods and services received are disclosed as contributions on the 
appropriate reports. 
 
A candidate subject to contribution limits may not redeem a primary election pledge 
after the date of the primary unless the candidate loses the primary election and has 
outstanding debts, loans, or orders placed to retire.  A candidate who loses the primary 
election and has outstanding debts or liabilities may redeem a primary election pledge 
up to 30 days after the primary election is held.  A general election pledge must be 
redeemed no later than December 31 of the election year.  RCW 42.17A.405 and 
42.17A.410; WAC 390-16-245. 
 
A state official or a person employed by or acting on behalf of a state official may not 
accept a pledge or payment of a pledge during a session freeze period.  RCW 
42.17A.560 and WAC 390-16-245. 
 
Unless the recipient is a ballot measure committee, a pledge may not be made or 
redeemed within twenty-one days of an election if the amount of the pledge or 
redemption exceeds the maximum amount provided in RCW 42.17A.420. 2  However, 
when payment of a pledge is made and the monetary or in-kind contribution is in 
                                                           
2 See footnote one.  Also see RCW 42.17A.405 and 42.17A.410 and WAC 390-05-400 for candidate 
contribution limits. 
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possession of the recipient twenty-two or more days before the election, the 
contribution may be accepted.  WAC 390-16-245. 
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