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To: Members, Washington State Public Disclosure Commission 

From: Lori Anderson, Communications & Training Officer 

Date: May 15, 2014 

Re: Rule Making – May 22, 2014 Public Hearing – Converting Interpretations to Rule – 

Eligibility to Receive Primary Election Contributions and Computing Thresholds for 

Independent Expenditures 

 

In February 2014, the Commission commenced the process of converting certain long-standing 

interpretations to rule.  The first two interpretations that the commission considered in this 

process and approved draft language for were: 

 Contribution Limits:  Impact When a Candidate Subject to Limit Does Not Have a 

Primary Election, Interpretation 04-01 and 

 Computing Thresholds for Independent Expenditures, Interpretation 07-01. 

A May 22, 2014 public hearing is scheduled so that the Commission can receive public comment 

and consider for possible adoption: 

WAC 390-17-301 Eligibility to receive primary election contributions.  This proposed 

new rule clarifies that candidates subject to limit may receive primary election contributions 

only when their name appears on the ballot or as a write in candidate for the primary 

election.  Instructions are included to refund any contributions received in excess of the 

general election limit within two weeks of the election official’s determination that there 

will be no primary election.  A reference to additional eligibility criteria for superior court 

candidates set out in WAC 390-17-303 is included in the proposal. 

WAC 390-16-063 Additional information regarding C-6 report filing.  The proposed 

amendment clarifies and explains how to prorate and attribute independent expenditures that 

support/oppose multiple candidates or ballot measures for the purpose of determining when 

disclosure is required.  The proposed instructions, which include examples, clarify that 

disclosure is required when a pro rata portion reaches or exceeds the disclosure threshold 

contained in either RCW 42.17A.255 or 42.17A.260.  Finally, the proposed amendment 

informs spenders that the prorating and attribution instructions should be used to determine 

whether compliance with sponsor identification requirements for independent expenditures 

is necessary. 

 

The draft language for the proposed new rule and the proposed amendments was considered and 

approved by the Commission at its February 27, 2014 meeting.  The approved language was 

filed with the Code Reviser on March 21, 2014 along with notice of this hearing.  The hearing 

date was also noted on the agency’s rule making docket, which is linked on the agency website 

and Facebook page.  No comments have been received to date. 
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Action by the Commission.  Staff requests the Commission adopt the proposed new WAC 390-

17-301 and the proposed amendments to WAC 390-16-063.  Once adopted, the rules are 

effective 31 days after filing with the Code Reviser.  If the Commission adopts the proposals 

during the scheduled hearing, staff intends to file the final order no later than Friday, May 23 so 

that the amendments take effect prior to the Commission’s July 1 election-related rules 

moratorium.  Once the rules take effect, the Commission’s online list of interpretations will be 

updated to show that PDC Interpretations 04-01 and 07-01 have been superseded by WACs 390-

17-301 and 390-16-063. 

 

Enclosures: Proposed new rule WAC 390-17-301 

Proposed amendments to WACs 390-16-063 



NEW SECTION

WAC 390-17-301  Eligibility to receive primary election contribu-
tions.  (1) Candidates for state and certain local offices are subject
to the contribution limits in RCW 42.17A.405. Judicial candidates are
subject to the contribution limits in RCW 42.17A.410. Only candidates
who appear on the primary election ballot or as write-in candidates in
the primary election may receive primary election contributions.

(2) Once the appropriate elections official determines that no
primary election for a particular office will be held, a declared can-
didate for that office must refund any contributions received in ex-
cess of the general election contribution limit. The candidate or the
candidate's authorized committee must make the refunds within two
weeks of the election's official's determination, and must disclose
the refunds on the appropriate report.

(3) Failure by a candidate or a candidate's authorized committee
to make refunds as required by subsection (2) of this section is a vi-
olation of RCW 42.17A.405 or 42.17A.410 by the candidate, but not by
the contributors who made primary election contributions before a de-
termination was made that no primary election would be held.

(4) WAC 390-17-303 sets out additional eligibility criteria for
superior court candidates.
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AMENDATORY SECTION (Amending WSR 12-03-002, filed 1/4/12, effective
2/4/12)

WAC 390-16-063  Additional information regarding independent ex-
penditures and C-6 report filing.  (1) RCW 42.17A.255 requires a per-
son not otherwise subject to the disclosure requirements of Chapter
42.17A RCW to disclose an independent expenditure of one hundred dol-
lars or more that supports or opposes a candidate or ballot measure.
RCW 42.17A.260 requires the disclosure of political advertising with a
fair market value of one thousand dollars or more that is presented to
the public within twenty-one days of an election, that supports or op-
poses a candidate or ballot measure, and that qualifies as an inde-
pendent expenditure.

(a) Prorating and attributing independent expenditures that sup-
port or oppose multiple candidates or ballot measures. Whether to dis-
close an independent expenditure that supports or opposes multiple
candidates or ballot measures is determined by prorating and attribut-
ing the cost of the expenditure among all candidates or ballot meas-
ures that are the subject of the expenditure. Disclosure is required
when:

(i) The pro rata cost for a single candidate or ballot measure
reaches or exceeds the statutory threshold and none of the subject
candidates are seeking election to the same office and none of the
subject ballot measures are competing measures; or

(ii) The sum of the pro rata costs attributable to all candidates
seeking election to the same office or the sum of the pro rata costs
attributable to competing ballot measures reaches or exceeds the stat-
utory threshold.

Example 1 (prorating): A mailer/postcard supports one candidate
and one ballot measure at a total cost of $3,200. One side of the
postcard is entirely devoted to the ballot measure. The other side is
split evenly between the candidate and the ballot measure. The ballot
measure's pro rata share is $2,400 (75%) and the candidate's pro rata
share is $800 (25%).

Example 2 (prorating and attributing): An independent expenditure
ad appears in the newspaper two weeks before the election. The ad
costs $1,000; 50% of the ad supports a candidate and the other 50% op-
poses the candidate's opponent. The independent expenditure is dis-
closed under RCW 42.17A.260 because the sum of the pro rata share for
the two candidates who seek the same office is $1,000.

(b) Disclosing independent expenditures that support or oppose
multiple candidates or ballot measures. When a pro rata, attributable
cost reaches or exceeds the statutory threshold, the entire independ-
ent expenditure must be disclosed. Include the amounts attributable to
all candidates and ballot propositions supported or opposed by the ex-
penditure.

(c) Other applications of prorating and attributing independent
expenditures. Use the prorating and attribution steps explained in (a)
(i) and (ii) of this section to determine when an independent expendi-
ture as defined in RCW 42.17A.005(26) must comply with the "no candi-
date authorized this ad" sponsor identification and, if applicable,
the "top 5" contributors required by RCW 42.17A.320(2) and WAC
390-18-010.

(2) A political committee reporting pursuant to RCW 42.17A.225,
42.17A.235 and 42.17A.240 is exempt from providing on a C-6 form item-
ized information concerning its sources of funds giving in excess of
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two hundred fifty dollars for an electioneering communication, unless
the committee received funds that were requested or designated for the
communication.

(((2))) (3) An out-of-state political committee shall report pur-
suant to RCW 42.17A.305 if it sponsors an electioneering communication
defined in RCW 42.17A.005.

(((3))) (4) The sponsor of an electioneering communication shall
report pursuant to RCW 42.17A.305 and commission rules regarding elec-
tioneering communications, even if the expenditure also satisfies the
definition of independent expenditure in RCW 42.17A.005 or 42.17A.255.
Persons in compliance with this subsection are deemed in compliance
with RCW 42.17A.255 or 42.17A.260.

(((4))) (5) Any person making an expenditure that is reportable
under RCW 42.17A.640, grass roots lobbying campaigns, that also satis-
fies the definition of electioneering communication in RCW 42.17A.005
shall file pursuant to RCW 42.17A.305 and commission rules regarding
electioneering communications.
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