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Washington State Public Disclosure Commission 

Interpretation No. 17-01 

Commission Guidance Regarding The Seattle Democracy Voucher Program  

[https://www.pdc.wa.gov/sites/default/files/PDCInterpretation_17-01_DemocracyVouchers_23Feb2017.pdf] 

 
PDC Interpretations are advisory in nature and are issued in accordance with RCW 
34.05.230. 
 

Purpose:  
This Interpretation is issued in response to the Seattle Ethics and Elections Commission 
request for the Public Disclosure Commission to provide guidance to the City of Seattle 
and those participating in the City’s Democracy Voucher Program as to whether the 
“bundling” provisions set forth in Seattle Municipal Code 2.04.620(d) are in conflict with 
RCW 42.17A.470, Washington State’s law governing campaign finance and disclosure 
law. 
 
Effective Date:  February 23, 2017 

Seattle Democracy Voucher Program involves campaign contributions, expenditures and 
disclosure, and is therefore subject to RCW 42.17A.470, Washington State’s law 
governing campaign finance and disclosure. 

Seattle Democracy Vouchers. A Democracy Voucher is a campaign contribution and as 
such is subject to RCW 42.17A.  As a contribution, all statutes, rules and guidance that 
apply to contributions apply equally to Democracy Vouchers. 

Information regarding all contributions, including Democracy Vouchers:  

Reporting.  Candidates who receive voucher proceeds must report them as 
contributions received from the individual assigning the voucher.   

Limitations.  A voucher contribution is included in the aggregate total of allowable 
contributions. 

Bundling. Bundling is the process in which campaign contributions are collected from 

donors by a third party, and provided in bulk to a campaign.  Under RCW 42.17A.470, 

bundling, acting as an intermediary or agent, is allowed only by individuals.  A 

candidate’s representative is a person who is registered with the SEEC for the purpose of 

receiving vouchers on behalf of the candidate.  SMC 2.04.620(d).  Assuming that a 
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candidate’s representative is an individual and not an organization, RCW 42.17A.470 

would allow a candidate’s representative to collect and transmit vouchers.   

Organizations, organized as either a non-profit or a for-profit, may not bundle 

contributions, or act as an intermediary or agent to transmit vouchers.  Nor may an 

organization provide a means to transmit (e.g. a drop box) vouchers to a candidate or to 

the SEEC. 

Organizations may encourage or solicit their members to send their members’ vouchers 

to a specific candidate so long as the organization does not take possession of the 

voucher.  For example, an organization may send an e-mail to its members requesting 

them to donate their vouchers to a specific candidate.  Organizations should check with 

the IRS or other experts to determine whether such actions present an issue with their 

tax exempt status. 

If a candidate’s representative is either paid by or volunteering for an organization at 

the time they collect a voucher, he or she must be acting in his or her own capacity as 

an individual and not as a representative of an organization.  Under RCW 42.17A, an 

individual may act as an intermediary even though he or she is not registered with the 

SEEC.  For example: 

 Paid/employed by an organization Volunteers for an organization 

Cannot 
Collect 
Vouchers 

Person cannot collect vouchers 
during paid work hours for an 
organization.   

A person cannot collect vouchers at 
any time if the person is doing so on 
behalf of the organization. 

Person cannot collect vouchers 
when he or she is volunteering 
for an organization.   

A person cannot collect vouchers 
at any time if the person is doing 
so on behalf of the organization 

Can 
Collect 
Vouchers 

During non-work times (e.g., 
evenings, weekends), a person, who 
at other times is paid by an 
organization, may collect 
vouchers.  In other words, a person 
could engage in voucher collection 
during their personal time if they are 
not being paid by an organization, 

During non-volunteer times, a 
person, who at other times 
volunteers for an organization, 
may collect vouchers.  In other 
words, a person could engage in 
voucher collection during their 
personal time if they are not 
volunteering for an organization, 
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and they are not acting on behalf of 
the organization. 

and they are not acting on behalf 
of the organization. 

 

Soliciting Contributions from Public Employees.  State and local elected officials in the 
official’s agency may not knowingly request, directly or indirectly, public employees to 
assign their voucher to a candidate or to bundle, collect, or otherwise act as an 
intermediary or agent for public employees in the official’s agency pursuant to RCW 
42.17A.565.   

Use of Public Office or Agency.  Under RCW 42.17A.555, elected and appointed officials 
as well as public employees are prohibited from using or authorizing the use of any 
facilities of a public office or agency, directly or indirectly, to assist a candidate in 
soliciting, obtaining or requesting the assignment of a voucher.  

 

Specific questions regarding Seattle’s Democracy Voucher program should be directed 
to the SEEC.   

 

Adopted by the Commission: __February 23, 2017____ 

Cite as PDC Interpretation No. 17-01 

 

Reference:  
RCW 42.17A.005 (13) 
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